16 Ekim 2017 Pazartesi

Türlü


Evde kalan sebzelerle yapılan nefis bir yemek 

MALZEMELER

Yeşil fasulye
Patlıcan
Patates
Barbunya
Yeşil biber
Kapya biber
Kuru soğan
Domates
Zeytiyağı
Kıyma
Domates salçası
Biber salçası
Tuz
Kırmızı biber
Kimyon
Karabiber

YAPILIŞI

Bir adet kuru soğanı doğrayıp; zeytinyağı koyduğum tencereme ilave ettim. Biraz kavurduktan sonra kıymasını ve bir adet domates ilavesi ile salçalarını da ekledim. Bunlar pişer iken yarım kilo kadar olan yeşil fasulyeleri ayıklayıp yıkadığım ve küçük parçalara ayırmış olduğum fasulyeleri de bu tencerenin içine ilave ettim. Biraz bunlarla beraber kavurduktan sonra ikişer adet biberlerini, bir avuç barbunyasını ve biraz da su ekledim. Pişmesine yakın doğramış olduğum iki adet patates ve iki patlıcanları da ekledim baharat ve su ilavesi ile birlikte hepsinin pişmesini sağladım. 








Afiyet olsun :) Yemekleriniz çok çeşitli olsun.



14 Ekim 2017 Cumartesi

Kuşburnu Marmelat (ezmesi)


Kahvaltıların vazgeçilmezi kuşburnu ezmesinin faydaları 

Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Kabızlığa iyi gelir
Kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi koruyor
Kanseri engelliyor
Kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor
Cildi güzelleştiriyor
Kansızlığı önlüyor
Çocukların büyüme ve gelişmesini sağlıyor
İltihap oluşumunu önlüyor
Dizde sıvı kaybı ve kireçlenmesini engelliyor
Çok miktarda C vitamini içermektedir Bunun yanında A, E, K vitaminlerini çokça içerisinde barındırmaktadır.
Eylül ayında hasat yapılır ve taze iken de marmelat yapılmaktadır. Toplanan meyveler güneşte kuruttuğumuz da çay yapımında kullanabiliriz.

MALZEMELER

Kuşburnu
Şeker

YAPILIŞI

Kuşburnunun öncelikle arka kısımlarında ki siyah sap kısımlarını ayıkladım. Ayıkladığım kuşburnunu güzelce yıkadım ve düdüklü tencere de kırk beş dakika pişirdim. Pişen kuşburnular sıcak iken blender dan geçirdim ki süzgeçten geçirirken rahat geçsinler diye. Sonrasında ise süzgeçten geçirdim. . Soğuduğu zaman donuyor ve süzgeçten akması zor oluyor. Hatta bir tarafta da sıcak su sürekli bulunması gerekiyor. Süzgeçten geçirirken arada sıcak su ile açmak gerekiyor. Tabi sıcak olduğu için elimize temiz sadece bunun için kullanılması gereken sert bir fırça yardımı ile sürekli sürterek süzgeçten  geçirdim. Süzgeçte sadece çekirdekleri ve dikenleri kalacak şekilde yani sadece çekirdekleri ve dikenleri kaldı. Tüm bu çöpleri işlem bitene kadar bir tencerede biriktirdim. Daha sonra tüm birikenleri sıcak su ile açtıktan sonra tekrar karıştırmak sureti ile süzgeçten geçirdim ki marmelat olacak kısımları çöpe gitmesin diye. Süzgeçten geçen bu kuşburnular bu seferde sık elekten yine fırça yardımı ile tekrar geçirdim ki dikenlerinden arındırmak için dikenler geçerse marmelat yerken dilimizi rahatsız eder. Sık elekten geçen ürünü büyük pişirme tenceresine aldım. Tüm malzeme bu büyük tencerede biriktirdim. Arada karıştırmak sureti ile pişirdim. Artık fok fok atmaya başlayınca sürekli karıştırdım ve şekerini ilave ettim şeker ölçüsü aldığımız ürünün 3 bölü ikisi kadar. Tabi ki damak tadımız da önemli ona göre şeker ayarlamasını ve kıvam ayarlaması konttürolerini yaptıktan sonra sıcak iken kavanozlara doldurdum ve ağızlarını iyice kapattım. Yıl boyu afiyet ile yemek için. Birde bu süzgeçten geçirme işlemleri sırasında elime eldiven giydim çünkü dikenleri ellerime batmasın diye. İçlerinde küçük küçük çok miktarda dikenleri var.



Aşağıdaki resim yazın güneşte kurutulmuş hali.Çay yapıp içmek için. Bu kuru ürünü bıçak yardımı ile biraz  kestikten sonra on dakika kaynatıp bekletmeden içmek gerekir. 




Pazardan almış olduğum hali











10 Ekim 2017 Salı

İrmikli Tatlı



Acil durumları kurtarmak için pratik ve çok nefis bir tatlı. Vermiş olduğum tarif büyük fırın tepsisi ile tam bir tepsi ölçüsüdür.

MALZEMELER

1 Adet yumurta
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Çay bardağı yoğurt
2,5 Çay bardağı irmik
2 Çay bardağı un

ŞERBETİ İÇİN

2,5 Su bardağı su
2,5 Su bardağı şeker
Bir kaç damlada limon

YAPILIŞI

İlk önce şerbetini yapmak ile işe başladım ki tatlılar pişene kadar biraz soğusun diye. Zaten şerbeti de fazla kaynatmadım yedi sekiz dakika yeterli. 
Malzemelerdeki yazmış olduğum miktarlardaki ürünleri sırası ile bir kapta bir güzel karıştırdım. Sonra istediğiniz şekli vermek sureti ile yağlamış olduğum tepsiye dizdim. 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirdim. Biraz soğuyunca ılık şerbeti üzerilerine de gezdirmek sureti ile şerbeti çekmelerini bekledim. Tamamen soğuduğu zaman istediğiniz gibi süsleyip afiyet ile yiyebilirsiniz.



Afiyet olsun :) 



9 Ekim 2017 Pazartesi

Aşure


 Arapçada “aşere” on, "âşir" onuncu demektir. Halkımız onuncu gün mânasına gelen “âşir”i, aşure şeklinde telâffuz ederek Muharrem’in onuncu gününe aşure günü ismi vermiş, böylece tarihe de aşure günü olarak geçmiştir.

Allah Hz. Musa'ya (a.s.) aşura gününde bir mucize ihsan etmiş denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
 Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cüdi Dağı'nın üzerine aşure gününde demirlemiştir.  Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından aşure günü kurtulmuştur.
 Hz. Âdem'in (a.s.) tövbesi aşura günü kabul edilmiştir.
 Hz. Yusuf (as) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan aşura günü çıkarılmıştır.
 Hz. İsa (as) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. 
 Hz. Davud'un (a.s) tevbesi o gün kabul edilmiştir. 
 Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail (as) doğmuştur. 
 Hz. Yakub'un (a.s.) oğlu Hz.Yusuf (as)'ın hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
 Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur. 

Aşure gününün içinde bulunduğu ayın adı  Muharrem`dir.
Bu ay hicri takvimin  başı olmakla önem kazanmıştır.
Bunun yanında, bazı tarih olayları ile de ayrı bir  özellik arz etmektedir.
Dört haram aylardan biri olarak da ayrıcalığa sahiptir. Peygamber (asv) Ramazan `dan sonra en çok oruç tuttuğu ay olarak da geçmektedir. Ramazan ayından sonra oruç için en faziletli ay Muharrem ayıdır. Aşure gününün orucu kendsinden önceki bir yılın günahlarına kefaret olacağına dair rivayetler de vardır.
Âşura gününün manevi ve berraklığı üzerinde Kerbela karanlığının kesafeti de görülmektedir. 61. hicret yılının Muharrem'ine ait 10. gününde Hazret-i İmam Hüseyin (r.a.) 55 yaşında iken Sinan bin Enes isimli bir hain tarafından Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir. Bu gadr ve zulmün arkasında Emevi Halifesi Yezid, onun Küfe valisi İbni Ziyad vardır. Yarım asır öncesinden Peygamberimiz (asv)'in bizzat haber verildiği bu ciğerleri yakan olay, Hazret-i Hüseyin (ra)'i Cennet gençlerinin efendisi olma şanına yüceltmiştir. 


İstediğiniz kadar değişik malzeme kullanabilirsiniz. Evinizde ne var ise, gönlünüzden ne geçiyor ise konula bilir.
MALZEMELER

Buğday
Pirinç
Nohut
Kuru fasulye
Elma
Kuru Kayısı
Kuru İncir
Kuru üzüm
Nar
Kuş üzümü
Ceviz
Fındık
Tarçın
Karabiber
Tuz
Şeker

YAPILIŞI

Bir gece önceden üç su bardağı buğdayı bir buçuk su bardağı nohut ve bir buçuk su bardağı kuru fasulyeyi ayrı ayrı kaplarda ıslattım. Benim bu yapmış olduğum ölçüler çok  fazla olmaktadır. Çevremizde ki komşularımıza da vermek için. Ertesi gün yine ayrı ayrı tencerelerde bunların pişmesini sağladım. Bir buçuk su bardağı kuru kayısıları dörde böldüm ve bunların da az bir suda pişmesini sağladım. Bir buçuk su bardağı kadar inciri de dörde böldüm onu da az miktarda su ile pişirdim. Bir buçuk su bardağı kuru üzümü de pişirdim. Pişirdiğim bu malzemeleri çok büyük bir tencereye sırası ile koyar iken inciri hemen koymadım çünkü inciri önceden konursa tatlının kararmasına neden olur. Pişmekte olan buğdayı çok büyük bir tencereye aldım. Pişirmeye devam ederken yarım su bardağı kadar pirinci de yıkadım ve ekledim. Diğer ayrı ayrı pişirmiş olduğum malzemeleri kaynayan suları ile beraber bu büyük tencereye ilave ettim. İncir hariç. Nohut, kuru fasulye, kuru kayısı, üzüm Hepsi bu büyük tencerede pişmeye devam ederken üç adet yeşil elmayı soydum ve küçük küçük doğradım ve tencereye ilave ettim. Tüm malzemeler iyice piştikten sonra ağız tadınıza göre toz şekeri ilave ettim. Çay kaşığının ucu ile tuzunu; tatlı kaşığı ile karabiberini, bir çay bardağı kadar doğranmış fındığını ekledim. Tüm malzemelerin piştiğinden emin olunca haşlanan incirleri süzüp tencereye ekledim. İlk zaman sulu görüne bilir fakat soğudukça koyulaşacaktır.
Geriye kalan ise kaselere alıp nar, kuş üzümü, ceviz, tarçın, fındık vs ile süslemek isteğimize bağlı.









Afiyet olsun: ( Allah kabul eylesin)

6 Ekim 2017 Cuma

Dolma İçi




MALZEMELER

Yeşil mercimek
Bulgur
Yarma
Kuru soğan
Pastırma veya çemen
Domates sosu
Biber salçası
Tereyağı
Tuz
Kırmızı pul biber
Karabiber
Kimyon
İsteğe bağlı yeşil  soğan ve maydanoz da konulabilir
Domates salçası
Biber salçası

YAPILIŞI

İki su bardağı yeşil mercimeği dört beş su bardağı su ile haşlıyoruz ve bir kenarda beklettim. Diğer taraftan pilav tenceresini aldım ve içerisine bir kaşık tereyağının erimesini sağladım. Bir adet orta boy kuru  soğanı ince ince doğrayıp kavrulması sağladım. Salçaları ile beraber kaşık ucu ile de çemen ilavesinde bulundum ve bir güzel karıştırdım. Bir buçuk su bardağı bulgur ve yarım su bardağı yarma ekledikten sonra kavrulmalarını sağladım. Tuz ve baharatlarını ekledikten sonra haşlamış olduğum yeşil mercimeği sulu hali ile kavurmuş olduğum bulgurların üzerine ekledim. Bu şekilde pişip suyunu çekince altını kapattım. İsteğe bağlı yine üzüm yaprağı veya marul ile sarıp sarıp yiyebilirsiniz. Tabi ki sadede yiyebilirsiniz her şey isteğe bağlı.



Afiyet olsun ( İstekleriniz zamanında olsun)


5 Ekim 2017 Perşembe

Tuzlu Makas: Dağ Manzaralı Bez Çanta

Tuzlu Makas: Dağ Manzaralı Bez Çanta: Bez çantalar artık çok moda  ister kıyafetinize uygun şekillerde, desenler ve modellerde yapılıp uygulanabilir. Yanımızda bez çanta bul...

Akvaryum Desenli Bez Çanta



Bez çanta  kullamanın rahatlığı kolaylığı  hiç bir çantada olmuyor. Kirlendi mi at makinada yıka. İstersen katla yedek olarak diğer çantanın içerisinde yanına al ki lazım olduğunda kullanabilirsin; çantanda yer tutmuyor.

Yine  bu  çantayı da diğer çanta da olduğu gibi çizim nakış işlemlerini kızım uyguladı. Çantaya monte etmek ve çanta dikişi bana  ait. Ham kumaş üzerine yapılmıştır.