Kahvaltıların vazgeçilmezi kuşburnu ezmesinin faydaları
Kabızlığa iyi gelir
Kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi koruyor
Kanseri engelliyor
Kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor
Cildi güzelleştiriyor
Kansızlığı önlüyor
Çocukların büyüme ve gelişmesini sağlıyor
İltihap oluşumunu önlüyor
Dizde sıvı kaybı ve kireçlenmesini engelliyor
Çok miktarda C vitamini içermektedir Bunun yanında A, E, K vitaminlerini çokça içerisinde barındırmaktadır.
Eylül ayında hasat yapılır ve taze iken de marmelat yapılmaktadır. Toplanan meyveler güneşte kuruttuğumuz da çay yapımında kullanabiliriz.
MALZEMELER
Kuşburnu
Şeker
YAPILIŞI
Kuşburnunun öncelikle arka kısımlarında ki siyah sap kısımlarını ayıkladım. Ayıkladığım kuşburnunu güzelce yıkadım ve düdüklü tencere de kırk beş dakika pişirdim. Pişen kuşburnular sıcak iken blender dan geçirdim ki süzgeçten geçirirken rahat geçsinler diye. Sonrasında ise süzgeçten geçirdim. . Soğuduğu zaman donuyor ve süzgeçten akması zor oluyor. Hatta bir tarafta da sıcak su sürekli bulunması gerekiyor. Süzgeçten geçirirken arada sıcak su ile açmak gerekiyor. Tabi sıcak olduğu için elimize temiz sadece bunun için kullanılması gereken sert bir fırça yardımı ile sürekli sürterek süzgeçten geçirdim. Süzgeçte sadece çekirdekleri ve dikenleri kalacak şekilde yani sadece çekirdekleri ve dikenleri kaldı. Tüm bu çöpleri işlem bitene kadar bir tencerede biriktirdim. Daha sonra tüm birikenleri sıcak su ile açtıktan sonra tekrar karıştırmak sureti ile süzgeçten geçirdim ki marmelat olacak kısımları çöpe gitmesin diye. Süzgeçten geçen bu kuşburnular bu seferde sık elekten yine fırça yardımı ile tekrar geçirdim ki dikenlerinden arındırmak için dikenler geçerse marmelat yerken dilimizi rahatsız eder. Sık elekten geçen ürünü büyük pişirme tenceresine aldım. Tüm malzeme bu büyük tencerede biriktirdim. Arada karıştırmak sureti ile pişirdim. Artık fok fok atmaya başlayınca sürekli karıştırdım ve şekerini ilave ettim şeker ölçüsü aldığımız ürünün 3 bölü ikisi kadar. Tabi ki damak tadımız da önemli ona göre şeker ayarlamasını ve kıvam ayarlaması konttürolerini yaptıktan sonra sıcak iken kavanozlara doldurdum ve ağızlarını iyice kapattım. Yıl boyu afiyet ile yemek için. Birde bu süzgeçten geçirme işlemleri sırasında elime eldiven giydim çünkü dikenleri ellerime batmasın diye. İçlerinde küçük küçük çok miktarda dikenleri var.
Aşağıdaki resim yazın güneşte kurutulmuş hali.Çay yapıp içmek için. Bu kuru ürünü bıçak yardımı ile biraz kestikten sonra on dakika kaynatıp bekletmeden içmek gerekir.
Pazardan almış olduğum hali
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder