28 Şubat 2017 Salı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


MALZEMELER

Salamura üzüm yaprağı
Pirinç
Maydanoz
Domates sosu
Salça (domates - biber)
Kuru soğan
Nane
Kırmızı pul biber
Kimyon
Karabiber
Tuz
Zeytinyağı
Limon

YAPILIŞI

Yapraklar salamura oldukları için önceden çıkartıp bir kaç kez yıkayıp suda beklettim.
Büyük iki adet kuru soğanı yemeklik küçük küçük doğradım. Yarım su bardağı kadar zeytinyağı koyduğum tencerenin içerisine yağla birlikte soğanları da ilave ettim ve bir güzel kavrulmalarını sağladım. Üç su bardağı kadar pirinci suya nişastası  çıkmadığı zamana kadar bir güzel yıkadıktan sonra tencereye ekledim. Maydanozu ve salçaları, domates sosunu ekledikten sonra karıştırdım. Baharatları da kendi ağız tadımıza göre ayarladım ve yarım limon suyu sıktım. Biraz kavurduktan sonra soğumasını bekledim. Suda bekleyen yaprakları tekrar yıkayıp demet demet alarak sıktım. Tek tek saplarını koparttım. Parlak kısmı alta damarlı kısmı üst tarafa getirdim. Sap kısmı bana gelecek şekilde tezgaha koydum üzerine kaşıkla iç malzeme ilave ettim. Önce bana doğu bakan kısımlarını katladım sonra yanlarını katladıktan sonra rulo şekli de sarıp, tencereye dizdim. Tencereye dizerken çok fazla  sık sık yerleştirmedim şiştiğinde sıkışık olmasınlar diye. Sarma işlemi bittikten sonra su ve  üzerine bir kaşık kadar zeytinyağı gezdirdikten sonra en üstüne tabak kapattım kabardığı zaman sarmalar açılmasın diye ve pişirdim. Soğuduğu zaman servise hazır.








Afiyet olsun:)
Zeytinyağlı sarma sofranızda bulunsun


27 Şubat 2017 Pazartesi

Acılı Kurabiye


MALZEMELER

1 Adet Yumurta
250 gr Margarin
2 Yemek Kaşığı Pul Biber
2 Yemek Kaşığı Sirke
1 Paket Kabartma Tozu
3,5 Su bardağı un 
1 Çay Kaşığı Tuz
Çörek otu üzeri için

YAPILIŞI

Yumurtanın sarısı ve beyazını ayırdım. Sarısını üzeri için kullandım. Yumurtanın beyazını, sirke, pul biber ,tuz, oda sıcaklığındaki margarini bir güzel karıştırdım. Bu karışıma un ve kabartma tozunu ilave ederek hamurun yoğrulmasını sağladım. Yoğurduğum hamuru merdane yardımı ile kalınca  açıp  kalıpla şekil verip yağlanan tepsiye dizdim. Ama isterseniz yuvarlar küçük toplar şeklinde de yapılabilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpip önceden ısıttığım 170 derecelik fırında pişirdim .






Afiyet olsun:)
Acılı kurabiyeler acılarınıza ortak olsun.


24 Şubat 2017 Cuma

Güllü Elmalı Tart



MALZEMELER

HAMURU İÇİN
1,5 Su bardağı un
Yarım çay bardağı pudra şekeri
60 gr Tereyağı
1 Yumurta
1Çay Kaşığı tarçın

MUHALLEBİSİ İÇİN
2 Su bardağı süt
2 Yemek kaşığı toz şeker
2 Yemek kaşığı un
1 Yumurta

ŞERBET İÇİN

1,5 Su bardağı toz şeker
2 Su bardağı su
3 Elma

YAPILIŞI

 Oda sıcaklığındaki tereyağı üzerine pudra şekeri, tarçın yumurta ve un  ilavesi ile birlikte hamur, elime yapışmayacak şekilde yoğurdum. Yoğurduğum hamuru sirtreç ile sarmak sureti ile buzdolabında yaklaşık on on beş dakika kadar beklettim bu arada muhallebisini yaptım. 
Yumurta, toz şeker un ve sütü koymuş olduğum tencerede çırpıcı yardımı ile sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirdim. 
Şerbetini iki taşım kaynattım. Bu şerbete dörde kestiğim elmaları ince yarım ay şeklinde dilimler haline getirip,şerbetin içerisinde beklemelerini sağladım; yumuşasın diye. 
Dolapta beklettiğim tart hamuruna kalıba alıp üzerine bastırmak sureti ile komple kapladım. Üzerinin her yerini çatal ile deldim ki hamur fazla kabarmasını önlemek için. Yirmi yirmi beş dakikada pişen hamur biraz soğuyunca; muhallebisini üzerine kapatacak şekilde yaydım. Muhallebinin üzerine ise yarım ay şeklinde ince ince kesip şerbette beklettiğim elma dilimlerini gül şekli, vermek sureti ile dizdim. Üç adet yarım ay şeklindeki elmaları biraz aralıklı fakat bir kısımları da birbir üzerine gelecek şekilde dizim bir tarafından kıvırmak sureti ile gül şekliverdim. Sonrası afiyet ile yemek. 









Afiyet olsun:)
Hayatınızdaki tatlar eksik olmasın.





14 Şubat 2017 Salı

Reçelli Kurabiye


Sevgililer gününe özel
 Nefis kurabiyeler


MALZEMELER

1 Paket kabartma tozu
1 Yumurta
5 Çorba kaşığı reçel veya marmelat
1 Su bardağı pudra şekeri
1 Su bardağı nişasta
1 Paket margarin
Alabildiği kadar un
Yarım bardak pudra şekeri kurabiyelere serpmek için

YAPILIŞI

Bir paket margarini oda sıcaklığında elimle yoğururken bir yumurtayı kırdım. Bir su bardağı nişastayı, bir su bardağı pudra şekerini, kabartma tozunu  da ekledikten sonra yoğurma işlemine devam ederken un ilavesini yavaş yavaş yoğurdukça hamurun alabilme kapasitesine göre ekledim. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde ettim. Streç ile sarıp bir saat buzdolabında beklettim. 
Bir saat sonrasında buzdolabından çıkarttığım hamuru oklava yardımı ile açtım. Su bardağı yardımı ile çıkartmış olduğum hamuru yuvarlak şekiller çıkartmak sureti ile  yağlamış olduğum tepsiye dizdim. Tepsi içerisindeki yuvarlakların yarısının içerisine kalp şeklindeki kalıp ile içlerini oymuş  oldum. 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirdim. Kurabiyeler soğuyunca  kurabiyeleri pudra şekerine bulayıp; reçel veya marmelat ile içi dolu yuvarlakların tamamına sürdüm diğer kalp şeklindeki kurabiyeyi üstüne koydum. Kalıp içinden çıkan kalpleri de ayrı pişirdim . Sonuç; enfes bir tat lezzet.









Afiyet olsun :)
Sevgililer gününüz kutlu olsun.





13 Şubat 2017 Pazartesi

Çiçekli Bere ve Atkı İkilisi



Siyah ip ile altı sıra haruşa on iki sıra düz örgü ile atkıyı tamamladım. Üzerine renkli ip ile tığ işi çiçekler yaparak atkı üzerine iğne ile diktim. Saçaklarının uç kısmına ise aynı renk iplikler ile küçük yuvarlaklar yaptım. 
Bereyi ise tığ ile örüp aynı renk iplikler ile çiçekleri, üçlü şekilde diktim. Kenar kısımlarını da ip  geçirdim. 















12 Şubat 2017 Pazar

Boyunluk Bere Eldiven Üçlüsü




Kış günlerinin üçlüsü başımızı boynumuzu ve ellerimizi korumak için yaptığım bu ürünlerde dört renk kullandım. İki ters iki düz lastikten sonra renklerine göre desenleri uyguladım. Eldiven de ise düz dikdörtgen şeklinde yaptım. Baş parmağa gelen kısmını ise eldiveni diktikten sonra tığ ile  yaptım. Bere de ise aynı renklerde ponpon uyguladım. 









6 Şubat 2017 Pazartesi

Portakallı Kek





MALZEMELER

1,5 Su bardağı toz şeker
3 Yumurta 
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet rendelenmiş portakal kabuğu
1 Paket kabartma tozu
3 Su bardağı un
1 Kahve kaşığı tarçın

YAPILIŞI

Yumurta ile toz şeker beraber bir güzel çırptım. Sütünü, sıvı yağını, portakal suyunu yani tüm sıvı malzemeler bir arada karıştırdıktan sonra unun yarısını ilave ettim sonrasında portakal kabuğu rendesini tarçını, kabartma tozu ilavesi ile beraber diğer kalan unu da ekleyip çırpma işlemine devam ettim. Yağlamış olduğum kalıba keki döktüm önceden ısıttığım fırına koyup  180 derecede kontrol lü bir şekilde pişirdim. Üzerini ise istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. 







Afiyet olsun:)
Tatlı günler neşeli yıllar hep sizinle olsun.

Baklalı Sarma




MALZEMELER

Üzüm yaprağı
Bakla
Yarma (dövülmüş buğday)
Kuyruk yağı
Bütün kemikli parça et
Kıyma
Kuru soğan
Domates (domates sosu)
Maydanoz
Çemen
Salça (domates - biber)
Zeytinyağı

YAPILIŞI

Sarmayı yapacağımız günün bir gün öncesinde kabuklu ise baklaları ılık su ile ıslattım. Ertesi gün yumuşayan baklaların kabuklarını çıkartıp, yıkayıp tekrar ıslattım. Saracağım zamana kadar; çünkü kararmasın diye. Salamura yapraklarında tuzları çıksın diye birkaç kez yıkadıktan sonra tekrar suya ıslattım. Sarma yapacağım zaman iyice sıkıp aldım .
Büyük bir sini içerisine iki adet kuru soğan doğradım. Yarım demet kadar maydanozda doğrandı. İki su bardağı yarma ilavesi ile beraber  domates sosu iki yemek kaşığı domates yarım yemek kaşığı biber salçası ilavesi ile beraber yarım yemek kaşığı da çemen koydum. Bir avuç kıyma bir avuç kadar kuyruk yağı doğradım. Üç yemek kaşığı zeytinyağı ve ıslı duran baklaların suyunu süzüp bu karışıma ekledim hepsi beraber biraz su ile harmanlanmış oldu. Harmanlanan bu karışım her bir yaprağın sap kısımları kopardıktan sonra kare şekilde sardım; diğer tabir ile bohça şeklinde. Tencerenin tabanına; tavada etlerin her iki tarafını da biraz kızarttıktan sonra bu parça etleri koydum yani mühürleme işleminden sonra. Bu etlerden sonra üzerine, sardığım yaprakları sırası ile dizdim. Üzerinde biraz zeytinyağı gezdirdikten sonra tencerenin yarısına kadar su koydum. Yaprakların en üstüne de tabak bıraktım ki sarmalar kabarıp açılmasın diye. Bir saate yakın pişmektedir arada bir bakmak lazım suyuna ve pişmesine ki yemeğimiz sağlıklı pişsin. Bu sarmanın yanında kimisi yoğurt kimisi ince doğranmış sumaklı kuru soğanla yemektedir.











Afiyet olsun:)
Yaşam dolu, sağlık dolu günleriniz olsun.