6 Şubat 2017 Pazartesi

Baklalı Sarma




MALZEMELER

Üzüm yaprağı
Bakla
Yarma (dövülmüş buğday)
Kuyruk yağı
Bütün kemikli parça et
Kıyma
Kuru soğan
Domates (domates sosu)
Maydanoz
Çemen
Salça (domates - biber)
Zeytinyağı

YAPILIŞI

Sarmayı yapacağımız günün bir gün öncesinde kabuklu ise baklaları ılık su ile ıslattım. Ertesi gün yumuşayan baklaların kabuklarını çıkartıp, yıkayıp tekrar ıslattım. Saracağım zamana kadar; çünkü kararmasın diye. Salamura yapraklarında tuzları çıksın diye birkaç kez yıkadıktan sonra tekrar suya ıslattım. Sarma yapacağım zaman iyice sıkıp aldım .
Büyük bir sini içerisine iki adet kuru soğan doğradım. Yarım demet kadar maydanozda doğrandı. İki su bardağı yarma ilavesi ile beraber  domates sosu iki yemek kaşığı domates yarım yemek kaşığı biber salçası ilavesi ile beraber yarım yemek kaşığı da çemen koydum. Bir avuç kıyma bir avuç kadar kuyruk yağı doğradım. Üç yemek kaşığı zeytinyağı ve ıslı duran baklaların suyunu süzüp bu karışıma ekledim hepsi beraber biraz su ile harmanlanmış oldu. Harmanlanan bu karışım her bir yaprağın sap kısımları kopardıktan sonra kare şekilde sardım; diğer tabir ile bohça şeklinde. Tencerenin tabanına; tavada etlerin her iki tarafını da biraz kızarttıktan sonra bu parça etleri koydum yani mühürleme işleminden sonra. Bu etlerden sonra üzerine, sardığım yaprakları sırası ile dizdim. Üzerinde biraz zeytinyağı gezdirdikten sonra tencerenin yarısına kadar su koydum. Yaprakların en üstüne de tabak bıraktım ki sarmalar kabarıp açılmasın diye. Bir saate yakın pişmektedir arada bir bakmak lazım suyuna ve pişmesine ki yemeğimiz sağlıklı pişsin. Bu sarmanın yanında kimisi yoğurt kimisi ince doğranmış sumaklı kuru soğanla yemektedir.











Afiyet olsun:)
Yaşam dolu, sağlık dolu günleriniz olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder