Yazın taze bamya ile kışın ise kuru bamya ile lezzeti ayrı bir güzeldir.
MALZEMELER
Bamya
Kuru soğan
Tavuk eti veya kuşbaşı et her ikisi ile de olmaktadır
Tavuk suyu veya et suyu
Domates salçası
Biber salçası
Domates sosu veya domates
Tuz
Kırmızı pul biber
Karabiber
Kimyon
Zeytinyağı
Limon
Sirke
Limon tuzu
YAPILIŞI
Eğer kuru bamya ise yapacağımız miktarı kevgire alıp bir güzel ovalamak sureti ile bamyanın dışındaki fazlalıklarından sapının yanındaki küçük çöplerinden kurtulmuş oluruz. Yok taze bamya ise; zaten sap ve kenarlarını bıçak yardımı ile ayıklamak sureti ile bir güzel temizlememiz yeterli.
Tencereye beş altı bardak kadar su koyup kaynamasını sağladım. Kaynayan suyun içerisine tuz, bir yemek kaşığı sirke ile beraber bamyaları suyun içerisine bıraktım. Eğer yapmış olduğunuz bamya kuru bamya ise ipe dizili olacağından böylelikle kaynayınca ipler bamyadan daha rahat çıkacaktır.
Dört beş dakika kaynattığım bamyaları kevgire alıp üzerine soğuk su gezdirdim. İplerini çıkarttım.
Tencereme tavuk etimi özellikle kanat kısımlarını kullandığımda daha lezzetli olmaktadır. Etimi suyunu verip tekrar çekene kadar pişirdim. İki kaşık zeytinyağ ekledim. Bir adet kuru soğan küçük küçük doğrayıp ilave ettim. Soğanlar da pembeleşmeye yakın domates sosunu, salçalarını ekleyip iki çevirip sonra bamyaları da soğanların yanına aynı yolculuğa gönderdim. Baharatlar ilave ettikten ve bamyaları da biraz bu şekilde biraz tencerede çevirdikten sonra suyunu ilave ettim . Kaynadığı zaman da iki adet limon tuzu ile beraber pişmesini sağladım. Yemeği yer iken isteğe göre de limon tavsiyemdir.
Bamyayı haşladığınız suyuna sirke, yemeği pişirirken de limon tuzu eklerseniz bamya yemeğinizin salya olmasını engellemiş olursunuz.
Afiyet olsun :)
Yemekleriniz hep lezzetli olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder