23 Aralık 2016 Cuma

Zeytinyağlı Lahana Sarma




İnsan vücudunun değişik organlarında, yağ dokusunda, hücre zarında biriken toksinlerin yani zehirli kimyasalların vücuttan en iyi atan beyaz lahanadır. 


MALZEMELER

Sarmalık beyaz lahana
Pirinç
Maydanoz
Sarımsak
Kuru soğan
Domates veya sosu
Salça ( domates - biber )
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Kırmızı pul biber
Nane

YAPILIŞI

Geniş bir tencereye bol miktarda su doldurdum kaynayınca içerisine biraz tuz attım. Lahana yapraklarını tek tek lahana sarmanın dan ayırdım ve tencerenin alabildiği kadar üç dört yaprak kaynayan suyun içerisinde bir iki dakika beklettim. Sarmaya yakın yumuşayınca kevgirle tutarak süzgece aldım. Bu işlemi tüm lahana yapraklarına uyguladım. En son yaprağı süzgece aldıktan sonra soğuk suyun altında üzerilerine su tuttum.
Diğer tarafta kuru soğanı yemeklik doğradım; üç diş sarımsak beraberliğinde.  Zeytinyağı döktüğüm tencerede soğan ve sarımsağı kavrulmaya bıraktım. Bu arada pirinç yıkadım ve maydanozları da doğrayıp; soğanlar biraz kavrulduktan sonra yanlarına pirinç ve maydanozu gönderdim. Domates sosunu, salçaları ve baharatları da ekledikten sonra tüm malzemeyi iki çevirip ocağın altını kapattım. Soğumaya bıraktım.
Lahana yapraklarının ortasında ki kalın damar kısımlarını bıçak yardımı ile aldım. Yaprakların içerisine kaşıkla malzemeden bir miktar koyup sardım bu işlemi malzemeler bitene kadar devam etti. En son tencerenin üzerine biraz yağ gezdirdim su ilavesi yaptım lahanalar kabarmasın diye üzerine tabak kapattım ve pişirdim. Servis yaparken de limonu unutmadım.







Afiyet olsun:)
Bol güneşli yarınlar sizinle olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder