4 Aralık 2016 Pazar

Haşhaşlı Burma Çörek


İç malzemesi olan haşhaş dan biraz bahsedeyim. Haşhaş gelincik bitkisinin papaver cinsindendir. Haşhaş iki bölümden oluşmaktadır. Yenilebilen ve yenilemeyen bölümü bulunmaktır.
Amasya ve civarında siyah,sarı,gri ve beyaz haşhaş bulunmaktadır. Biz daha çok sarı ve beyaz haşhaş tercih etmekteyiz.
Haşhaş çarşıdan alındıktan sonra evde güzelce yıkanır elekte süzdürülür. Böylelikle kepeği vs gitmiş olur. Yıkanan haşhaş güneşte kurutulur. Kuruyan haşhaş ya fırında arada karıştırarak veya ocakta tava içinde karıştırmak sureti ile kavrulur. Dibek dediğimiz alet ile dövülerek açık renginden koyu kahve renge dönene kadar dövülür. Artık haşhaş olmuştur hamur işlerinde kullanabiliriz.

MALZEMELER

Hamuru için
Un
Su
Tuz
Maya
İsteğe göre süt de olur su yerine

Aralarına sürmek için
Haşhaş ( dibekte dövülmüş olanı tercih edilir)
Ceviz içi
Ay çiçek yağı

Üzerine sürmek için 
Yumurta 
Yoğurt

YAPILIŞI

Ben genellikle fırınlarda ekmek yapmak için satılan hamurlardan alıp yapmaktayım. Büyük fırın tepsisine 10 hamur tam gelmektedir.
Mayalayarak yapmak istediğimizde ise su yerine ılık süt kullamayı tavsiye ederim. Yumuşak ve daha lezzetli olmaktadır. 
Mayası gelmiş olan hamurumu 10 eşit parçaya bölüp, beze yaptım. Tek tek yaklaşık 30 santim çapında bu bezelerin hepsini açtım ve bir yere serdim. Un serptiğimiz sürece birbirlerine yapışmayacaktır. Açtığım yufkaların bir tanesini düz bir zemine alıp üzerine ay çiçek yağı ile  her yerine gelecek şekilde yağladım. Sonrasında haşhaş ve cevizi de üzerine eşit şekilde sürdüm. Sonra diğer yufkayı alıp yapmış olduğum işlemin üzerine koyup aynı şekilde devam ettim. Bu yapmış olduğum işlem tüm yufkalara uyguladım. Bu işlem bittikten sonra yukarıdan aşağıya  ikiye böldüm.  
Sonrasında enine ince şeritler şeklinde kesip; kestiğim şeritleri birbirinin üzerine koyup ters yönlerde burgu yaptım. Yapmış olduğum burgu şeklindeki çörekleri tepsiye sıra sıra dizdim. Yanlarından kıyıdan köşeden artan hamurları da yuvarlak şekil vermek sureti ile değerlendirdim. Tepside bu şekilde beklettim ki biraz daha kabarsın diye. Bir yumurta ve iki kaşık yoğur ile karışım yapıp bu çöreklerin üzerine sürüp fırında pişirdim. 







Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder