Ispanak XV yüzyılda Avrupa ülkelerine girmiştir. İlk olarak İran da olduğu sanılmaktadır. Bizde ise dikenli ve dikensiz olmak üzere iki çeşidi vardır.
Ispanakta ABCD vitaminleri bulunmaktadır. Yalnız pişirildiğinde bu vitaminlerinin coğu kaybolur. Ciğ olarak, salata şeklinde tüketilmesi önerilmektedir. Hazmı kolaydır.
MALZEMESİ
1 kilo yani 5 yaprak Yufka
1 kilo Ispanak
2 yumurta
1 adet Kuru soğan
1 avuç Kıyma
2 yemek kaşığı Domates sosu
1 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Kırmızı pul biber
yarım çay kaşığı Karabiber
Yarım çay kaşığı Kimyon
2 yemek kaşığı Zeytin yağı
Susam
Çörek otu
ARA SOSU İÇİN
Yarım su bardağı Sıvı yağ
2 su bardağı Süt
1 adet Yumurta
YAPILIŞI
Ispanakları ayıklayıp yıkadıktan sonra doğradım ve sularının akması için kevgirde süzülmesini sağladım. Diğer tarafta kuru soğanı yemeklik doğradım. İki yemek kaşığı zeytinyağı ile beraber doğradığım soğanların kavrulmasını sağladım. İçerisine bir avuç kadar kıyma koydum onları da kavrulduktan sonra domates sosu, salçaları baharatlarını ilave ettim. İki, adet yumurta kırdım. Sonrasında ocağın altını en yüksek seviyede açtım ve ıspanakları ekledim. Sürekli karıştırmak sureti ile bir güzel kavurdum. Ocağın altını yüksek seviye açmamın sebebi ıspanaklar da fazla sulanmadan kavrulsun diyedir. Yaptığım iç malzemem soğurken diğer işlemleri hazırladım.
Bir yumurtayı derin bir kasede, sütü ve yağı ile beraber çırptım.
Fırın tepsiyi yağladım ve ilk yufkayı serdim yapmış olduğum sıvı malzemesinden iki kaşık döküp fırça yardımı ile yufkanın her tarafına sürülmesini sağladım ve ikinci yufkayı serdim. ıspanaklı malzemeyi iki katına koydum ve işlemi yufkalar bitene kadar devam ettim. Tepsiden sarkan yufka kenarlarını da kesip yufka katı olarak tepsiye tekrar yerleştirdi. En üstüne de kalan sıvıyı döktüm ve üzerine susam ve çörek otu serptim. 180 derece fırında yaklaşık 45 dakikada pişirdim.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder