Dünyada en çok tüketilen dört gıda kaynaklarından birisi. Pirinç, buğday, mısır ve patates. Potasyum deposu olan patates ayrıca da kalsiyum, demir, magnezyum, bakır manganez bulunmaktadır.
MALZEMELER
Patates
Pirinç
Kuru soğan
Domates
Kıyma
Zeytin yağı
Biber salçası
Domates salçası
Tuz
Kırmızı pul biber
Karabiber
Kimyon
YAPILIŞI
Beş veya altı adet orta boy patatesi soyup, yarım cm kalınlığında yuvarlak yuvarlak soydum.Su dolu kapta beklettim. Karnıyarık tenceresi dediğimiz ince tencere mi aldım; bir adet kuru soğanı küçük küçük doğradım. İki kaşık zeytin yağını tencereme koyup, doğradığım soğanları bir güzel kavurdum. Bir avuç kadar kıymamı ve ince ince doğradığım domatesleri de ekledim. Hep beraber kavrulurken yarım su bardağından biraz fazla pirincimi de yıkayıp ekledim. Salçaları, tüm baharatlarını da ekledikten sonra kavurmuş olduğum iç malzemeyi bir tabağa aldım. Tenceremin dibine yuvarlak yuvarlak doğradığım patatesleri tek tek dizdim. Dizmiş olduğum patateslerin üzerine yapmış olduğum harçtan bir miktar, her yerine serdim. İkinci sıra patatesleri dizdim. Tekrar harç ekledim. Bu olay harç ve patates bitene kadar devam. Yaklaşık iki veya üç kat oluyor. En son katına da domates dilimleri ekledim. Üzerine de tekrar salçalı su ve baharatlardan ekleyip bu salçalı suyu; patateslerin üzerine çıkacak kadar döktüm. Patatesler pişince olay tamamdır. Suyu azalırsa arada bir su ilave edebilirsiniz. Maydanoz var ise iç malzemesine ekleyebilirsiniz. Bende yoktu eklemedim.
AFİYET OLSUN:)
Güzel günleriniz olsun.....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder